Local2Local

Korenmolen Werkhoven

De Werkhovense windkorenmolen Rijn en Weert, gebouwd in 1882 en volledig gerestaureerd in 1994, maalt nog wekelijks op windkracht granen tot diverse meelproducten. Zowel voor enkele bakkers uit de streek die er molenbroden en – koeken van bakken, maar zeker ook voor de eigen molenwinkel en een nog steeds groeiend aantal particuliere klanten. Want wat is er nou leuker en lekkerder dan zelf brood, cake, koek, wafels of pannenkoeken bakken?

De molenaars van ‘Rijn en Weert’ kopen zelf de granen in, en houden daarmee zoveel mogelijk rekening met duurzame aspecten. Wat dichtbij groeit hoeft niet van ver te komen, maar de tarwe en spelt moeten wel de goede kwaliteiten en bakeigenschappen hebben. Dat betekent dat de granen voor het grootste deel uit Nederland, België en Duitsland komen (en dus niet uit Rusland of Canada). Helaas wordt er in de Kromme Rijnstreek vanwege de bodemgesteldheid meer fruit dan graan verbouwd, maar de molenaars doen ons best om in de toekomst ook lokale boeren bereid te vinden om de goede kwaliteit tarwe en spelt te telen, zodat de lijnen nóg korter worden. Ook proberen ze hun grondstoffen zo eerlijk en natuurlijk mogelijk in te kopen. Dat betekent ook dat in de eindproducten geen geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd. Hetzelfde geldt voor conserveringsmiddelen en antiklontermiddelen; nergens voor nodig! En dat proef je terug in de pure smaak van de Werkhovense molenproducten. Wat er niet persé in hoeft zit er niet in, dus blijft er meer ruimte over voor een pure smaak en structuur van het eindproduct.

Ook het feit dat de granen in één keer tussen de zware molenstenen worden vermalen tot volkorenmeel geeft een sensationele smaakbeleving, omdat de volledige graankorrel in het eindproduct terecht komt. In de moderne meelfabrieken worden de tarwekiemen eruit verwijderd voor een langere houdbaarheid, én omdat de tarwekiemen een gewilde grondstof zijn in de cosmetische industrie. In een ouderwetse windmolen is dat niet mogelijk, en een prettige bijkomstigheid is wederom een betere smaak én een betere voedingswaarde. Die zijn ook terug te vinden in onze eigen ‘molenaarsbloem’, het fijne meel waaruit de grove zemels zijn weggezeefd. Niet zo spierwit en gebleekt als in de supermarkt, maar wel veel gezonder en lekkerder!

De molen is geopend op vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 15.00 uur. De molenaars leiden u graag rond in de oude windreus!