Local2Local


De Kersenhut

Wij zijn Theo en Martine Vernooy van fruitbedrijf Vernooy in Cothen. Met ons bedrijf zetten wij een eeuwenoude familietraditie voort. Op het bedrijf zie je nog hoe het er vroeger aan toe ging, maar ook hoe de vernieuwingen nu zijn. Een nostalgisch kersenperceel met daarnaast nieuwe aanplanten van nieuwe kersenrassen, geteeld met de nieuwste technieken.

Historie
In de Kromme Rijnstreek kwam in de 17e eeuw, en waarschijnlijk al eerder, de kersentteelt en -handel tot bloei. Op de stroomruggronden onstond de ene na de andere kersenboomgaard. De vochtdoorlatende grond bleek uitermate geschikt voor de kersenteelt.

De boeren, adel en andere grondeigenaren die geen tijd of zin hadden om de kersenoogst binnen te halen, verpachtten hun boomgaarden aan anderen. Dat gebeurde al in 1625.

In de kersentijd kwam de Krommerijnstreek tot leven. Het was en is nog steeds een feestelijke tijd voor vrijwel iedereen. Hele bedrijven gingen vroeger 6 weken dicht, omdat toch iedereen met de kersenoogst bezig was. Arbeiders plukten, vrouwen vrakten, kinderen verjoegen de spreeuwen en de jongsten gingen met de emmer de boomgaard in om kersen te rapen voor moeder.

De kersenteelt is in de Kromme Rijnstreek vandaag de dag nog springlevend, koop eens kersen vers uit de boomgaard of bezoek het jaarlijkse kersenfestival (in juni).

De Kersenkoningin en Jerry de Cherry heten u graag van harte welkom in de kersenboomgaard.
 

Appel-kersensap 0,75 liter
€ 2,58

Appel-kersensaptap 5 liter
€ 13,52

Dikke Maai Kersenbier 6,5% 24x 33 cl
€ 76,67

Kersendressing
€ 4,42

Kersenlikeur
€ 11,18

Kromme Rijnse Kersenchutney
€ 5,21

Kromme Rijnse kersenjam
€ 4,42

Kromme Rijnse kersensaus
€ 4,42

Kromme Rijnse kersenwijn 0.25 liter
€ 3,43

Kromme Rijnse kersenwijn 0,75 liter
€ 7,79

Kromme Rijnse Weckkersen
€ 5,74

Puur kersensap 0,75 liter
€ 3,96

© 2019 Local2Local · Over ons · Klantenservice · Algemene Voorwaarden · Privacy Statement Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW