Local2Local

L2L-producent: Boerderij Nieuw Slagmaat

Op boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik wonen en werken boer Huub, boerin Jeanette en dochter Djûke. De andere dochter, Maike, is vaak in de stallen te vinden om haar twee paarden te rijden. Huub is de fruitteeltspecialist en is veel in de boomgaard.

Huub vindt betrokkenheid bij de omgeving heel belangrijk. Dat heeft zich geuit in de oprichting van Terecht Anders. Dat is een stichting waar allerlei ondernemers uit het buitengebied samenwerken om het mooie Kromme-Rijn gebied te promoten. Deze stichting is ook partner van Local2Local.

De boerderij Nieuw Slagmaat is een traditioneel gemengd bedrijf in een modern jasje. Ze hebben op de boerderij appels, peren, pruimen, kersen, pompoenen en andere groenten. Ze hebben daarnaast ook een maïsdoolhof, paarden, koeien, schapen en kippen.

In de boomgaard wordt op een milieubewuste manier fruit geteeld. Dit doen ze op verschillende manieren. Het voer voor de dieren produceren ze zelf en het mest van de dieren wordt gebruikt op het land en in de boomgaard. Daarnaast letten ze op energie- en watergebruik, verpakkingsmaterialen, meststoffen, dierenwelzijn, voedselveiligheid, natuurbeheer en maatschappelijke verantwoordelijkheid.  

Het fruit van de boerderij heeft het Milieukeurcertificaat. Met dit certificaat onderscheiden ze zich op het gebied van milieueffecten en transparantie. Het Milieukeurcertificaat hebben ze onder andere verdient door het inzetten van natuurlijke vijanden. Zo zijn er nestkasten voor torenvalken tegen de muizen en ‘oorwormhotels’ als verblijfplaats voor de oorwurm die de bladluis tegen gaat.
Ook al heeft Milieukeur alleen betrekking op de boomgaard, er wordt ook naar de inrichting van de rest van de boerderij gekeken. Zo heeft de boerderij Nieuw Slagmaat o.a. bijenkasten, zwaluwnesten en een karakteristieke moestuin. Op de akkers worden ook natuurlijke vijanden ingezet net als in de boomgaard. Om het maïsveld staat bijvoorbeeld een brede natuurstrook van klaprozen, zonnebloemen en andere bloemsoorten. Deze zien er niet alleen heel mooi uit, maar trekken allerlei nuttige beestjes aan.

Volgende week plaatsen we een leuk videointerview met boer Huub! 

© 2019 Local2Local · Over ons · Klantenservice · Algemene Voorwaarden · Privacy Statement Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW