Local2Local

L2L-producent: Rozenbotteltuin De Put

In 1950 zocht Zwaardemaker van het beroemde siroop Karvan Cevitam een fruitteler die de rozenbottelteelt verder zou kunnen brengen en begeleiden. Hans Moerkoert, een jonge fruitteler die net wilde beginnen en zijn vrouw zagen het als een avontuur om aan deze voor hen volstrekt onbekende teelt te beginnen.

In 1978 is de productie van Zwaardemaker verplaatst naar Frankrijk. De rozenbotteltuinen in Nederland werden vernietigd. Hans besloot om een doorstart te maken en schakelde daarbij over op biologische teelt.

Vanaf 1988 hebben dochter Emmelie Moerkoert en Eric Hees de tuin overgenomen met de overtuiging dat dit stukje voedselhistorie niet zomaar verloren mag gaan. De handmatige pluk doen ze met vrienden en bekenden. De onderhoudswerkzaamheden (planten, snoeien, bemesten, maaien) doen ze zelf.

Na jaren aan verschillende biologische verwerkers te hebben  geleverd besloten ze om zelf de oogst te gaan ‘verwaarden’ en vermarkten. In 1996 kwam de eerste droge vruchtenwijn Canina op de markt. Daarnaast is er ook een licht zoete variant, Nedium genaamd. Verder bieden Emmelie en Eric een heerlijke chutney en een rozenbottelcoulis (vruchtenpuree).

Rozenbotteltuin De Put volgt zoveel mogelijk de principes van wat ze zelf ‘slow farming’ noemen. Ben je benieuwd naar wat dit is? Eric legt het uit in de video die morgen online komt, dus hou ons blog in de gaten!

© 2019 Local2Local · Over ons · Klantenservice · Algemene Voorwaarden · Privacy Statement Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW